Jan Zwiers: onze gemeente, onze regio is goud waard!

Jan Zwiers: onze gemeente, onze regio is goud waard!

“Dat ik op de lijst sta, op plek 5, van VVD Coevorden is voor een aantal mensen misschien een verrassing”, aldus Jan Zwiers. “Maar voor een aantal ook niet. Veel mensen weten dat ik al lang lid ben van VVD Coevorden. Ook toen ik wethouder was voor BBC2014. Dat ging prima samen. Dankzij BBC2014 maakte ik kennis met het openbaar bestuur. Een stap die ik daarvoor nooit had overwogen.

Ik leerde ontzettend veel van mijn collega’s in het college van B&W: Bert, Joop en Jeroen. We werkten uitstekend samen, deden mooie dingen en kregen daar veel positieve reacties op. Samen met de gemeenteraad kregen we het voor elkaar om uit de (financiële) problemen te komen. Ik kijk heel tevreden en met veel plezier terug op die tijd.”

“Ik voel me ook thuis bij de VVD”

Waarom dan nu de VVD? “Omdat ik me bij de VVD ook thuis voel en het niet goed voelt om bij BBC2014 de competitie aan te gaan met mijn eigen opvolger, die bovendien destijds door mij als kandidaat is aangedragen. Daarnaast heeft VVD Coevorden de afgelopen jaren op een goede manier oppositie gevoerd. Ik sta volledig achter het verkiezingsprogramma dat er ligt, waarin onze dorpen er in belangrijke mate toe doen.”

Samenwerken geeft energie, we staan er samen voor

Zwiers vindt de samenwerking met inwoners, ondernemers, andere gemeenten (ook de met de Duitse buren) en de provincie Drenthe van groot belang “Ik steek veel energie in samenwerken met anderen en doe dat vanuit vertrouwen. Dat deed ik in Coevorden en dat doe ik nu vanuit Hoogeveen. Die samenwerking groeit en moet nog verder groeien. Niemand kan het alleen en in de samenleving in deze regio zit veel talent. Maar dat talent komt er alleen uit wanneer je mensen serieus neemt, oprecht geïnteresseerd bent en vertrouwen geeft. We kunnen daar ook in de gemeente Coevorden nog mooie stappen maken. Er zijn veel initiatieven van ondernemers en inwoners (professionals en vrijwilligers). Het leidt tot het mooie dorpse leven, met rust of juist reuring en met regelmatig mooie evenementen. Het leidt tot verbinding tussen dorpen en stad, met al die geweldige vrijwilligers, mooie verenigingen met actieve inwoners/ondernemers. Het is goud waard!”

Terugblik op carrière

Jan was vijftien jaar lang accountant bij De Jong & Laan in Coevorden en Assen. In het bedrijfsleven was hij gedurende vijf jaar commercieel directeur van koeltechnisch bedrijf en hij was mede-eigenaar van een bouwadviesbedrijf. In 2008 maakte hij de overstap naar Wooncom/Lefier als manager HR, financiën en ICT en drie jaar erna werd hij verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van de vestiging Emmen/Stadskanaal. “Echt geweldige tijden, waar ik het bij elk bedrijf bijzonder goed naar de zin had en veel mocht leren en doen. Het heeft mij deels ook gevormd door de ervaring die je op doet en kansen die je krijgt.”

Politiek in beeld

“De verkiezingen waren zowel in 2014 als in 2018 een complete verrassing. Ondanks de grote winst ga ik steeds uit van kracht en niet van de macht, omdat kracht energie opwekt en macht mensen gelaten maakt of het verkeerde activisme uitlokt.”

Een paar jaar geleden kwam een droombaan voorbij: Jan werd directeur van FC Emmen. “Ik ben 1 maart 2020 begonnen en een halve maand erna werd de boel stilgelegd. Zo had ik me dat niet voorgesteld. Maar helaas. Natuurlijk zit je niet bij de pakken neer. Daarom heb ik gesolliciteerd naar een vacature als wethouder in het zakencollege in Hoogeveen.”

Jan vervolgt: “Ik denk dat soms onderschat wordt wat je met elkaar kunt bereiken. Het werk is bijzonder motiverend en wanneer je bericht bent op samenwerken, op onze regio, op onze samenleving, dan zullen we in deze regio alleen maar verder groeien en van grotere betekenis worden. Het onderwerp economie en werk past bij mij, evenals inmiddels ruimtelijke ordening, vergunningen, wonen en participatie. Dat zijn allemaal zaken die dicht bij de mensen staan.”

VVD in college

Jan hoopt op vijf zetels of meer voor de VVD Coevorden. “De partij heeft goed oppositie gevoerd. Nu staat de VVD aan de start om (weer) verantwoordelijkheid in het college te nemen. Jan benadrukt, dat de VVD Coevorden niet moet worden vereenzelvigd met de landelijke politiek, ik zet me er zelf regelmatig tegen af. Zeker wanneer het gaat om bijvoorbeeld de stikstofproblematiek. Het kan toch niet zo zijn dat in onze regio bedrijven zich niet meer kunnen vestigen, dat theaterproducties als het Pauperparadijs in de openlucht in de toekomst niet meer doorgaan. Straks moet ik nog een vergunning vragen om mijn verjaardag te mogen vieren. Hier moeten we echt tegen in het verweer komen en dat kan ook van binnenuit. Verder hebben we het hier over lokale zaken in stad en dorpen, dat is niet te vergelijken met de landelijke politiek. Regionaal denken om lokale doelen te realiseren, dicht bij inwoners en bij ondernemers.”

Regionale samenwerking

Jan Zwiers heeft wel ideeën bij wonen, onderwijs en regionale samenwerking om de volgende stappen te kunnen zetten in de gemeente Coevorden. “Stikstofproblematiek mag ons daarbij niet in de weg staan. Voor wonen ligt ook directe relatie voor werk in de buurt, zeker ook voor jongeren of jonge gezinnen.”

Hij vindt, dat een regionaal netwerk van belang is. “We moeten dan ook de lijnen weten te vinden met de Drentse Tweede Kamerleden Mark Strolenberg (VVD) en Agnes Mulder (CDA). Er komt nieuw geld uit Den Haag voor de Regiodeals. Daar moeten we zeker gebruik van maken.”

Toerisme en de agrarische sector hebben ook de aandacht van Jan. “Verder hoort daar meer gericht en vernieuwend onderwijs bij. De Nieuwe Veste op Holwert-Midden speelt een belangrijke rol en is ook van belang voor de omringende dorpen. In de ontwikkelingen op Holwert-Midden zit toekomst.”

Bouwen

De materiaalkosten zijn hoog en daarmee zijn ook bouwkosten zijn hoog. “Hoe kun je snelheid ontwikkelen in de woningbouw en het is daarbij de vraag of de gemeente altijd eigenaar moet zijn van de grond? In Oosterhesselen, Dalen en Aalden zie je initiatieven ontstaan. Het is jammer dat we daarvoor als gemeente nog steeds niet in staat zijn geweest deze projecten te ondersteunen vanuit het Herstructureringsfonds dat er speciaal voor de dorpen is. Een fonds waarin 2.000.000 euro nu onbenut blijft terwijl we zitten te springen om woningen. De overheid moet het wonen faciliteren samen met betaalbaar verduurzamen. Ik zie tal van uitbreidingsmogelijkheden voor woningbouw, met name in de dorpen. We moeten verder goed kijken naar uitbreiding van bedrijventerreinen in samenwerking met Emmen en Hoogeveen. Met elkaar, bedrijven en werknemers, moeten we verantwoordelijkheid nemen.”

Stimuleringsfonds en dorpsbudget

Tot slot vindt Jan, dat moet worden bekeken of actieve dorpen vanuit het stimuleringsfonds een hoger dorpsbudget kunnen krijgen of projecten met meer geld te honoreren. “Het hangt altijd af van de inzet van de vrijwilligers, maar ik heb nu eenmaal veel vertrouwen in onze inwoners. In de wijken in Coevorden moeten we het wel anders doen dan in de dorpen, maar ook hier moeten we volop inzet plegen. Mensen zorgen voor samenhang, voor samenspraak, voor prettig leven in onze gemeente, in onze regio. Nogmaals, het is goud waard.”

Gerelateerde nieuwsartikelen
Reageer op dit nieuwsartikel

Your email address will not be published.Required fields are marked *