Even voorstellen: Lucie ter Waarbeek

Even voorstellen: Lucie ter Waarbeek

Lucie ter Waarbeek uit Gees staat op nummer drie van de kandidatenlijst. Zij is geen onbekende in deze regio. Haar vader was directeur van de muziekschool in Coevorden, Lucie gaf jaren les op De Nieuwe Veste, woonde een tijdje in Dalen en streek vijftien jaar geleden met haar man, huisarts Martin Kok, neer in Gees. Lucie is inmiddels praktijkmanager van de huisartsenpraktijk in Oosterhesselen.

Lucie werd geboren in Ede, maar op haar vierde verhuisde het gezin naar Hoogeveen. Zeven jaar later volgde een verhuizing naar Dalen waar Lucie tot haar studie in Groningen heeft gewoond. “Ik volgde de studie geschiedenis en deed de lerarenopleiding geschiedenis, waarna ik voor de klas stond. Ik leerde Martin in Groningen kennen. Onze kinderen Casper en Max zijn daar geboren.”

Toch trok het platteland. Lucie vertelt: “De grote wens van Martin was om plattelandsdokter te worden. We hebben eerst aan de Noordwijk in Dalen gewoond en toen is Martin inderdaad huisarts geworden in Oosterhesselen. We zijn vervolgens naar Gees verhuisd.”

Eenmaal terug in Drenthe was Lucie coördinator op het azc in Coevorden en zij gaf les aan het vmbo in de vakken geschiedenis en maatschappijleer aan De Nieuwe Veste. Nu is zij alweer jaren praktijkmanager in Oosterhesselen.

“Niet meer vanaf de zijlijn”

Lucie was van jongs af aan geïnteresseerd in politiek. “Ik las in mijn jeugdjaren heel veel. Ik kom dan wel uit een CDA-nest, maar gaandeweg koos ik voor de liberale VVD. Lucas Zwaan, ook uit Gees en oud-raadslid, benaderde mij en vroeg of de lokale politiek iets voor mij zou zijn. Daar had ik wel oren naar. Misschien is dit het moment om iets te doen. Je kunt altijd wel een mening hebben vanaf de zijlijn, maar ik voel me maatschappelijk betrokken en heb de politiek dan ook wel gevolgd. Het is leuk om de ontwikkelingen in de stad Coevorden te zien en de dorpen in onze gemeente zijn prachtig.”

Muziek

Lucie heeft met name belangstelling voor het sociaal domein, cultuur en natuur. Muziek is haar met de paplepel ingegoten gezien de functie van haar vader. “Het muziekonderwijs in die vorm is verdwenen. Het is nu wel een beetje een kaalslag, toch is het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met muziek.”

De VVD is muzikaal, want naast lijsttrekker Floris Vulto en nummer zes Erwin Weggemans bespeelt ook Lucie een instrument. “Ik speel viool en zit in het Veenkoloniaal Symfonie Orkest. Ik kon eerder noten dan boeken lezen”, glimlacht Lucie. Zeer positief staat zij tegenover Theater Hofpoort en de synagoge.”

Mooie initiatieven

Lucie roemt de inzet van de inwoners, ook in haar woonplaats Gees. “Het is mooi dat in Gees levensloopbestendige woningen komen op de plek van de voormalige basisschool De Klimop, maar ook jongeren verdienen een plek. Het is fijn om de enorme inzet van Dorpsbelangen te zien. Fantastische ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld de Energiecoöperatie Geeserstroom en Nei Naoberschap. Daarnaast het jaarlijks terugkerend evenement ‘Gees in Wintersfeer’, mogelijk gemaakt door vrijwilligers en inwoners van Gees.”

Onderwijs

Blij is Lucie met het feit, dat De Nieuwe Veste nieuwbouw realiseert op Holwert-Midden. “Ik hoop dat het mbo een voet aan de grond krijgt. Er zijn leerlingen die nu verder weg moeten voor een studie, als dat in Coevorden kan zou dat mooi zijn. Dat geldt niet alleen voor de stad, maar zeker ook voor leerlingen uit de dorpen. Belangrijk is natuurlijk de samenwerking met ondernemers.

Lucie heeft tien jaar op het vmbo gewerkt. “Een grote groep mensen wordt te kort gedaan. Mensen in praktische beroepen, waarin zij met de hand werken, vormen het cement van de samenleving. Zij zijn ongelooflijk nodig. Het signaal van de samenleving is genegeerd”, concludeert zij. “Zeker wat betreft de energietransitie is er een (enorm gebrek) veel vraag naar vakmensen die zonnepanelen leggen en warmtepompen kunnen produceren en installeren.”

Veel zin in

Lucie heeft echt veel zin om zich in te zetten voor de gemeente. “Ik moet nog veel leren, maar gelukkig leer ik snel. Ik hoop, dat onze partij er een zetel bij krijgt, dat hebben we zeker verdiend.”

Gerelateerde nieuwsartikelen
Reageer op dit nieuwsartikel

Your email address will not be published.Required fields are marked *