Even voorstellen: Erwin Weggemans (nummer 6 op de lijst)

Even voorstellen: Erwin Weggemans (nummer 6 op de lijst)

Erwin Weggemans uit Sleen staat op nummer zes van de kandidatenlijst voor de VVD Coevorden. “Het is niet de eerste keer, dat ik op een VVD-lijst sta. Toen ik 18 jaar was bijvoorbeeld, stond ik op de achtste plek van de VVD-lijst in Emmen”, lacht Erwin. “Op m’n zestiende werd ik lid van de JOVD (de liberale jongeren) en de VVD. Inmiddels ben ik ruim veertig jaar lid en overtuigd liberaal.”

Zuinig op vrijheid

Erwin komt uit een middenstandsgezin waarin de vrijheidsgedachte leefde vanuit de liberale grondbeginselen. “Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid, daar moet je zuinig op zijn en steeds aan werken. De huidige situatie in de Oekraïne maakt dit helaas pijnlijk duidelijk”.

Erwin is geboren en getogen in Emmen. “Mijn ouders hadden een kledingzaak in de Wilhelminastraat en wij woonden boven de winkel. Na mijn middelbare schoolperiode ben ik via de meao, heao en de rechtenstudie begonnen aan de opleiding voor gerechtsdeurwaarder in Utrecht. Mijn toenmalige werkgever Gerrit Rosier uit Emmen zocht dringend een kandidaat-gerechtsdeurwaarder en dit bood goede carrièrekansen. In 1995 heb ik de opleiding afgerond, waarna mijn benoeming tot gerechtsdeurwaarder in Emmen in 1998 volgde en ik toetrad tot de maatschap.”

Actief

Erwin was en is zeer actief. Hij was lid van het hoofdbestuur voor de landelijke kandidatenvereniging voor gerechtsdeurwaarders JUPECA, het bestuur van de Kamer van Koophandel in Meppel, was vicevoorzitter van MKB Nederland Noord en vicevoorzitter van de VVD Regio Noord-Nederland. Erwin en zijn vrouw Agnes hebben in Leeuwarden en Assen gewoond en gewerkt. Erwin was naast gerechtsdeurwaarder medeaandeelhouder van een incassobureau in Amersfoort. Het echtpaar keerde terug naar Drenthe en woonde eerst in Odoorn en later zeventien jaar aan de Menso Altingstraat in Sleen. Kortgeleden zijn ze verhuisd en momenteel wonen zij aan de Groningerweg in Sleen. Hun drie kinderen hebben het huis inmiddels verlaten en studeren elders in Nederland. Nadat Erwin zijn gerechtsdeurwaarderspraktijk enige jaren geleden verkocht, kreeg hij het iets rustiger en dat werd opgemerkt. “Vanuit de VVD werd mij gevraagd of ik niet naar Den Haag wilde komen, maar in goed overleg met mijn vrouw heb ik besloten dit niet meer te gaan doen. Op dit moment ben ik nog wel lid van de landelijk opererende Dilemmacommissie van de VVD die politici en bestuurders terzijde staat met integriteitsvragen, ook een mooie en dankbare functie.

Enige tijd geleden kwam de vraag van de huidige fractievoorzitter Margriet Fissering van de VVD Coevorden of ik belangstelling had om kandidaat te zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen. Toen dacht ik ‘Waarom niet?’ Iets doen voor mijn directe omgeving vind ik belangrijk en de gemeente Coevorden is prachtig om te wonen maar het kan altijd beter.”

Belangrijke thema’s

“Wonen, werken, toerisme, onderwijs en de jeugd zijn met name de thema’s die mijn aandacht trekken. We moeten meer investeren in onze jeugd, zorgen dat ze kunnen studeren, een plaats hebben op de arbeidsmarkt en een reële kans maken op een betaalbare woning in een gezonde leefomgeving. We zijn dit aan hen verplicht, omdat we de wereld van hen te leen hebben. Wij moeten de jeugd een toekomstperspectief bieden!”

Wat betreft de problematiek rond de studiebeurs is er bijvoorbeeld nu een groep studenten die tussen wal en schip valt. Hoewel de gemeenteraad hier niet aan zet is vind ik wel dat deze jongeren goed gecompenseerd moeten worden, dit mag je van een betrouwbare overheid verwachten. Waar de gemeente wél aan zet is, is de vraag naar betaalbare en duurzame woningen in onze gemeente. Wij zullen als VVD-fractie de ‘benen uit ons lijf lopen’ om hier aantoonbaar verbetering in aan te brengen de komende raadsperiode. Wij willen de jeugd faciliteren die in de regio wil wonen, ze moeten niet met 3-0 achterstand beginnen.”

Wat betreft toerisme zegt Erwin: “Het toerisme is een sterk groeiende branche, Nederland en met name Drenthe is opnieuw ontdekt door de toerist in coronatijd. Ondernemers moeten daarom de ruimte krijgen. Aan de gemeente de taak om in oplossingen te denken en ondernemers zoveel mogelijk te ondersteunen om de kansen die de ondernemers zien te realiseren. Vereenvoudig daarom zoveel mogelijk regelgeving en schaf deze waar mogelijk af. Kortom: maak het gemakkelijker voor ondernemers.”

Tweede Wereldoorlog

Erwin is als vrijwilliger actief bij de Veteranenbegraafplaats en het Nationaal Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen. “Op het Ereveld in Loenen zijn vierduizend mensen begraven die gestorven zijn ten gevolge van het oorlogsgeweld in de periode 1940-1945. Door het organiseren van rondleidingen en het vertellen van de levensverhalen van de slachtoffers, proberen we hen te gedenken en mensen tot nadenken te bewegen, vrijheid is namelijk niet vanzelfsprekend. Voor veteranen en hun partners bestaat sinds kort de mogelijkheid om te worden bijgezet op de in november 2020 door onze koning Willem Alexander geopende veteranenbegraafplaats. Deze veteranen hebben veelal gediend in missiegebieden de afgelopen decennia en worden met militaire eer begraven.”

Muziek

Erwin Weggemans heeft ook belangstelling voor muziek, sterker nog: hij bespeelt zelf een instrument (trompet/cornet) bij The Second Life Jazzband, een New Orleans Jazzorkest uit het noorden van het land. “We spelen in Nederland en ook veel in jazzclubs in Duitsland. Een prachtige hobby en een mooie manier om te onthaasten”.

Gerelateerde nieuwsartikelen
Reageer op dit nieuwsartikel

Your email address will not be published.Required fields are marked *