Even voorstellen: Erik Bonkes (nummer 4 op de lijst)

Even voorstellen: Erik Bonkes (nummer 4 op de lijst)

Erik Bonkes, 34 jaar jong, is geboren en getogen in Coevorden. Vier jaar geleden werd hij raadslid en dat smaakt naar meer. Daarom staat hij op nummer vier op de lijst. Erik is samen met Paula en zij hebben samen drie kinderen, een dochter en twee zonen (een tweeling).

Na het voortgezet onderwijs volgde de opleiding detailhandel op het Alfa College in Hardenberg, gevolgd door de opleiding tot audicien aan de Dutch Health Tec Academy in Utrecht. Hij werkt bij Beter Horen in Hardenberg als shopmanager/audicien.

“Tijdens een nieuwjaarsreceptie van de VVD ben ik benaderd door Geert Roeles, oud-wethouder van de gemeente en zo kwam ik op de kandidatenlijst”, vertelt Erik. “Ik vind het raadswerk erg leuk om te doen. Maar, je moet echt wel leren hoe processen werken. Daardoor krijg je meer inzicht in waarom bepaalde beslissingen worden genomen. Daar zit echt een gedachte achter.”

Onderwerpen

De afgelopen vier jaar volgde hij de onderwerpen, die wethouder Jeroen Huizing in portefeuille had. “Dat zijn zaken als klimaat, energie en milieu, groenonderhoud en onderwijs en een periode jeugdzorg. Dit laatste thema ging in die periode over naar een andere wethouder.”

Afval

In de komende raadsperiode wordt afval een thema waarover een besluit worden genomen. “Wij kijken naar de voordeligste variant voor de inwoners”, aldus Erik.

Hij zat verder in de werkgroep duurzaamheid, waarin alle partijen uit de gemeenteraad zijn vertegenwoordigd.

Groen

De VVD heeft zich de afgelopen jaren steeds sterk gemaakt voor verbetering van het groenonderhoud. Erik: “Andere partijen hebben nu gelukkig ook, dat er wat aan het groenonderhoud gedaan moet worden.” Een motie van de VVD over vergroening werd unaniem gesteund. “Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden zoals hitte, droogte en zware regenval. Groene tuinen of terreinen laten het water beter in de grond verdwijnen dan via het riool het geval is. Bovendien zorgt een groene tuin of een groen terrein bij hitte voor meer verkoeling en een groene tuin zorgt voor meer biodiversiteit.” Door de motie werd het college verzocht om inwoners in beweging te krijgen om hun tuin of terrein te vergroenen door tegels te verwijderen.

Best druk

Erik schat, dat hij 20 tot 25 uur per week bezig is met het raadswerk. “Dat is best druk. Er zijn elke week wel vergaderingen. Zo hebben we fractievergaderingen, waarin we de onderwerpen van de raadscommissie en gemeenteraad voorbereiden. Verder zijn er thema-avonden voor de gemeenteraad over allerlei onderwerpen. Als je wilt, kun je iedere avond wel naar een bijeenkomst in de gemeente.”

En daarbij het drukke gezin, waarin alle drie kinderen tijdens deze raadsperiode zijn geboren.

Geen dwang bij energietransitie

De energietransitie is een belangrijk onderwerp. “De VVD heeft het woord dwang uit de Regionale Energie Strategie gekregen. Wij vinden, dat iedereen zich bewust moet zijn van maatregelen, maar de overheid moet die niet afdwingen. Goed overleg is veel beter.”

Schuldhulpverlening en jeugdzorg

Wat betreft schuldhulpverlening vindt Erik, dat die veel laagdrempeliger moet zijn. “Zo kunnen we beter hoge schulden in de toekomst voorkomen. De VVD vindt bovendien, dat dat ook voor ondernemers geldt. Die zijn lang niet allemaal goed uit de crisis gekomen.”

Als het gaat over jeugdzorg herhaalt Erik de woorden van zijn fractiegenoot André Oudeboon: “We zijn een vangnet en hulpbaken in een fatsoenlijke maatschappij. Maar er moet geen misbruik van worden gemaakt door slinkse zorgaanbieders of frauderende cliënten.”

Nieuwe Veste/wonen en zorg

Erik Bonkes voerde ook het woord over bijvoorbeeld De Nieuwe Veste. “De locatie op Holwert-Midden is veel aantrekkelijker en beter toegankelijk is voor leerlingen uit de omliggende dorpen. Bovendien is de Van Heeckerenlaan een prima terrein voor woningbouw, mogelijk in combinatie met zorg.”

Gerelateerde nieuwsartikelen
Reageer op dit nieuwsartikel

Your email address will not be published.Required fields are marked *