“Een leeg canvas wacht op kleur en vorm”

“Een leeg canvas wacht op kleur en vorm”

Fractievoorzitter Floris Vulto deed afgelopen week zijn pitch tijdens de behandeling van de kaderbrief 2024. “De kaderbrief zou een uitwerking moeten zijn van het bestuursprogramma 2022-2026. Dat was een verrassend fris en helder document. De kaderbrief als uitwerking van het bestuursprogramma is het moment om sturing te geven aan de toekomst van onze gemeente, maar dat ontbreekt in onze optiek volledig. De kaderbrief is een opsomming van lopende zaken en leest als een simpele memo. Het is alsof we een schilderij voor ons hebben zonder penseelstreken, een leeg canvas dat wacht op kleur en vorm. Nu moeten wij juist het penseel ter hand nemen en het canvas dat de gemeente Coevorden voorstelt, inkleuren”, zei Floris beeldend.

Geen plannen, geen visie

“We hadden bijvoorbeeld graag gelezen hoe de binnenstad wordt ontwikkeld. De binnenstad, het kloppend hart van Coevorden, waar het leven bruist en de economie bloeit. We hadden willen lezen hoe we de komende jaren het historische karakter daarvan gaan versterken en hoe we ervoor gaan zorgen dat de binnenstad een aantrekkelijke uitstraling krijgt. Maar in plaats daarvan blijft het stil. Geen plannen, geen visie, geen duidelijke richting. In plaats daarvan krijgen we op een informatiebijeenkomst op de Markt te zien hoe bij de haven een poedelbadje wordt gerealiseerd en dat er een aantal megalomane woontorens worden gerealiseerd. Zo haal je alle uitstraling uit een historische binnenstad. Mooie plannen op het eerste oog, pijnlijke misser en een doorn in het oog na een jaar of tien.

Hij vervolgde: “We hadden ook graag gezien hoe het buitengebied leefbaar blijft. Onze groene longen, de plek waar natuur en mens samenkomen. Maar ook hier, geen woord, geen zin, geen paragraaf. We hadden willen lezen hoe de basisvoorzieningen blijven behouden in het buitengebied. Hoe inbreiding mogelijk gemaakt wordt en hoe wordt gezorgd dat een vergaande leegtrekking van het buitengebied wordt voorkomen. Middels de brief hadden we voorts onze wens kunnen uitspreken over het aanblik van de gemeente en in het bijzonder van het buitengebied als toeristisch visitekaartje van de gemeente.”

Financiële kracht inzetten

“En dan de financiële positie van Coevorden. In de brief lezen we over een positief saldo in 2024, 2025 en 2027. Maar hoe wordt dit aangewend om onze inwoners en ondernemers tegemoet te komen? Hoe zetten we deze financiële kracht in om onze stad en ons buitengebied te ontwikkelen? Het antwoord blijft uit. Het rampenjaar blijkt volgens de laatste berichten niet zo’n enorme rampenjaar te zijn. En beleid op de periode na het ‘rampenjaar’ is niet gevormd. Dat bevreemdt ons voorzitter.
De VVD Coevorden wil een duidelijke koers. We willen een stad die bruist, een buitengebied dat leeft en een financiële positie die wordt ingezet voor het welzijn van onze inwoners en ondernemers. We willen een kaderbrief die niet alleen een document is, maar een visie, een plan, een belofte aan de toekomst. Niet elk jaar diezelfde nietszeggende memo, maar een mooi breed visiedocument waarmee wij als raad en de inwoners en ondernemers in onze mooie gemeente vertrouwen krijgen om te bouwen aan de toekomst.
Laten we samen werken aan deze toekomst. Laten we samen zorgen dat Coevorden niet alleen een gemeente is om in te wonen, maar een gemeente om in te leven.”

Gerelateerde nieuwsartikelen
Reageer op dit nieuwsartikel

Your email address will not be published.Required fields are marked *